Armut

Armut, çok farklı toprak koşullarına uyum sağlayabilen bir meyve türüdür. Ilıman iklim meyve türleri arasında ağır ve havalanması zayıf topraklara en toleranslı olanı armutlar dır. 45 -63 cm toprak profili olan ve altta geçirgen bir tabaka bulunması armudun minimum toprak isteğidir.Armut bahçesi kurarken en sakınılması gereken topraklar yüzlek kireçli olanlar veya alt toprak tabakasına doğru yüksek oranda kireçli su bulunduran topraklardır ki bu yerlerde ayva anacı üzerine aşılı armutlar demir noksanlığından büyük zarar görürler. Armut ağacı topraktaki organik madde miktarının yüksek olmasını ister. Bu organik madde miktarı bakımından zayıf olan topraklara organik asit takviye ederek organik madde miktarı artırılır.

Armut gübrelemesinde, üreticiler eski klasik yöntemlere göre topraktan  gübreleme yaparken  1 dekara sezon boyunca 80 kg ila 100 kg arası minaral gübre kullanmaktadır.Bunun sonucunda toprağa her yıl tuz indeksi yüksek olan gübreleri vererek toprak yorgunluğunu(çoraklaşmayı) artırmaktadır.  A.B.D den ithal  patentli sıvı organik asit içeren gübreler ile sezon boyunca 1 dekara 10 ila 15 lt arasında bir gübreleme yaparak toprağı kirletmeden,toprağa hem mineral gübre hemde organik madde sağlayarak armut üreticilerine modern armut gübreleme imkanı sağladık.Armut üreticileri ,topraktan uygulayacağı bu özel sıvı gübreleri oldukça kolay uygulayarak mazot ve işçilikten de önemli oranda tasarruf sağlayacaklardır.

Armutta gübre uygulamasında en çok dikkat edilecek husus ateş yanıklığıdır.Çünkü dengesiz  gübreleme ile oluşacak aşırı büyüyen sürgünler ateş yanıklığı hastalığının etkinliğini artırır.Yapraktan Hekagro armut gübreleme programı ,ağacın hastalıklara dayanıklılığını önemli derecede artıracaktır.Bunun yanında SRN azot teknolojisine sahip olan Nitro-26 ve Nitro-k ile daha sağlıklı sürgün oluşumu sağlanacaktır.Armut meyvelerinin kalitesi,alyanak yapması,raf ve depolama ömrünün uzun olması için çiçekten sonra meyvelerin gelişim dönemi boyunca yapraktan Nutri-cal ve Nutri-K ürünleri 2-3 defa uygulanması önerilir.